Adviezen van de behandelend arts; opvolgen? |
![]() ![]() |
Een werknemer mag de adviezen van de behandelend arts opvolgen. Hij is altijd vrij in zijn keuze wat betreft behandeling en artsenkeuze, maar die kunnen soms wel gevolgen hebben, ook in arbeidsrechterlijke zin. Als het standpunt over behandeling en werkhervatting van de behandelaar afwijkt van het oordeel van de bedrijfsarts kan hij beide artsen uitdrukkelijk vragen met elkaar te laten overleggen. Omdat zoals in de vraag Behandelaar en bedrijfsarts oneens; wie bepaald? is aangegeven, de bedrijfsarts niet verplicht is het oordeel van de behandelaar te volgen, kan het voorkomen dat de werknemer in tweestrijd komt. Hij zal geneigd zijn het advies van de behandelaar waarmee hij een vertrouwensrelatie heeft op te volgen, maar riskeert daarmee problemen met zijn werkgever.
De vraag is wat de gevolgen kunnen zijn van het volgen van het standpunt van de behandelaar tegen het advies van de bedrijfsarts in.
Als het om ontslag gaat wijst de jurisprudentie uit dat er voor een werkgever wiens werknemer te goeder trouw meent arbeidsongeschikt te zijn, en uit angst voor schade aan zijn gezondheid zijn werk niet hervat, geen grond is voor ontslag op staande voet.
Dat is anders voor het recht op loon op basis van artikel 7:629 BW. Het eerder genoemde uitgangspunt dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid, (zie het hoofdstuk Ziek) ten gevolge van objectief medisch vast te stellen ziekte, blijft van toepassing. De werknemer dient, wanneer hij het advies van de behandelaar volgt, de eventueel ontstane financiële gevolgen zelf te dragen. Natuurlijk kan hij het verschil van mening voorleggen aan het UWV middels een Deskundigenoordeel. Dat is beter dan op een onheuse manier verhaal halen bij de bedrijfsarts. Een misdraging in de spreekkamer van de bedrijfsarts kan nare consequenties hebben voor de dienstbetrekking zo blijkt uit een zaak die aan de rechter werd voorgelegd, zie voor het nummer van de uitspraak de verwijzingen onderaan.
te koop via recht.nl
Het deskundigenoordeel '(on)geschiktheid tot werken' kritisch beschouwd SR 2007, 80 D.J. Buijs, R.A. Heida
te koop via recht.nl
NVAB
Beroepscode voor bedrijfsartsen
Nederlandse vereniging voor arbeids- en bedrijfsgeneeskunde, oktober 1989
Jurisprudentie op deze site
de bedrijfsarts; een greep uit de jurisprudentie
1999/30
Geschreven door | : |
Datum totstandkoming | : 14-03-2010 |