GDBM versus volledig duurzaam arbeidsongeschikt



In de WIA en het schattingsbesluit hebben twee verschillende begrippen een link met de duurzaamheid. Het in de WAO al gebruikte begrip geen duurzaam benutbare mogelijkheden, GDBM, dat is terug te vinden in het Schattingsbesluit en het begrip volledig duurzaam arbeidsongeschikt dat in de WIA de toegang tot een IVA-uitkering bepaald. Die begrippen zijn niet vergelijkbaar. Dat is ook niet de bedoeling van de wetgever geweest.

 

De verschillen;

Bedoeling

 

Praktisch

 

 

Afvragend wat nu de zin is van de verschillende beoordelingen kom je als eerste uit bij de WAO. Het Schattingsbesluit is gemaakt met het oog op deze wet. Voor WAO beoordelingen is gebruik van het begrip GDBM onveranderd. Voor WIA is dat eigenlijk ook het geval wanneer iemand volledig arbeidsongeschikt is, maar niet duurzaam. In dat geval hoeft er geen arbeidskundige onderzoek plaats te vinden. Er wordt een herbeoordeling gepland voor het moment dat de verbetering wordt verwacht/aan de orde is. De werknemer krijgt tussentijds een WGA uitkering naar de klasse van 80-100%.

 

Is er sprake van GDBM, dan kan tot toekenning van een IVA uitkering gekomen worden als de beperkingen duurzaam zijn. Die gehele beoordeling van volledige duurzame arbeidsongeschiktheid kan alleen plaatsvinden na een medisch en arbeidskundige onderzoek;

 

De bepalingen in het Schattingsbesluit

Artikel 2 lid 1, de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling

De arbeidsongeschiktheidsbeoordeling, bedoeld in de WAO, de WAZ en de Wet Wajong en de beoordeling van volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid of de mate van gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid, bedoeld in de Wet WIA, worden gebaseerd op een verzekeringsgeneeskundig onderzoek en een arbeidsdeskundig onderzoek.

 

Lid 2, afzien van een arbeidskundig onderzoek

Van het arbeidsdeskundig onderzoek kan worden afgezien:

  1. gedurende de periode waarin uit het verzekeringsgeneeskundig onderzoek blijkt dat betrokkene geen benutbare mogelijkheden heeft;
  2. indien uit het verzekeringsgeneeskundig onderzoek blijkt dat betrokkene benutbare mogelijkheden heeft maar dat hij die mogelijkheden naar verwachting binnen drie maanden zal verliezen, en dit verlies in een verzekeringsgeneeskundig onderzoek wordt vastgesteld;
  3. indien uit verzekeringsgeneeskundig onderzoek blijkt dat betrokkene benutbare mogelijkheden heeft maar dat hij wegens zijn terminale ziekte een zodanig slechte levensverwachting heeft dat hij die mogelijkheden naar verwachting binnen afzienbare termijn zal verliezen, en dit verlies in een verzekeringsgeneeskundig onderzoek wordt vastgesteld;
  4. indien uit verzekeringsgeneeskundig onderzoek blijkt dat betrokkene zodanig wisselend belastbaar is voor arbeid dat betrokkene geen benutbare mogelijkheden heeft.

 

Lid 4, heronderzoek bij verwachte verbetering;

Indien uit het verzekeringsgeneeskundig onderzoek blijkt dat betrokkene geen benutbare mogelijkheden heeft maar betrokkene die mogelijkheden naar verwachting na verloop van een periode wel zal hebben, vindt na verloop van die periode opnieuw een verzekeringsgeneeskundig onderzoek plaats.

 

Lid 5, geen benutbare mogelijkheden alleen dan aanwezig…

Benutbare mogelijkheden ……..zijn alleen dan niet aanwezig…….;

  1. betrokkene is opgenomen in een ziekenhuis of in een instelling ………..;
  2. geestelijk gestoorde delinquenten van overheidswege verpleegd worden;
  3. betrokkene bedlegerig is;
  4. …….. hij lichamelijk niet zelfredzaam is; of
  5. betrokkene als gevolg van een ernstige psychische stoornis………. niet zelfredzaam is.

 

De bepalingen in de WIA;

Artikel 4 lid 1, definitie volledig en duurzaam arbeidsongeschikt;

Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is hij die als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebrek, zwangerschap of bevalling duurzaam slechts in staat is om met arbeid ten hoogste 20% te verdienen van het maatmaninkomen per uur.

 

Lid 2, stabiel of verslechterende situatie

In het eerste lid wordt onder duurzaam verstaan een medisch stabiele of verslechterende situatie.

 

Lid 3, op lange termijn geringe kans op herstel

Onder duurzaam wordt mede verstaan een medische situatie waarbij op lange termijn een geringe kans op herstel bestaat

Wet- en regelgeving
Boek 7 BW
de ZW
de WAO
de WIA

Meer...

Literatuur
Annotaties bij de eerste uitspraak van de CRvB; LJN BH1896
door P.S. Fluit,
USZ 2009/67
Te koop via Recht.nl

Meer...

Jurisprudentie op deze site;

Volledig duurzaam; een greep uit de jurisprudentie